A katonák elvégezték kijelölt köznevelési intézmények fertőtlenítését az őszi szünetben

A katonák elvégezték kijelölt köznevelési intézmények fertőtlenítését az őszi szünetben

Székesfehérvári és pápai katonák fertőtlenítették a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontot november 1-jén, vasárnap.

– A katonák elvégezték a kijelölt 59 köznevelési intézmény fertőtlenítését az őszi szünetben – jelentette be a honvédelmi miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Összesen 360 ezer négyzetméter fertőtlenítését végezték el a katonák, és ezzel megteremtették a feltételeit annak, hogy a gyerekek fertőtlenített iskolákban, biztonságos körülmények között folytathassák tanulmányaikat az őszi szünet befejeztével – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A katonák azokban a köznevelési intézményekben végeztek fertőtlenítést október 22. és november 1. között, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el. A koronavírus-járvány első hullámában 105 létfontosságú magyar vállalat, üzem működését segítették, 51 kórházban katonák látták el a kórházparancsnoki feladatokat, folytatták a déli határ biztosítási munkáit. Részt vettek továbbá a nyugati, északi és északkeleti határok lezárásában, a humanitárius korridorok ellenőrzésében, 17 nagyvárosban járőröztek a katonák és 1043 intézményt fertőtlenítettek.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka arról beszélt, a honvédség a koronavírus-járvány második hullámában is hasonló feladatokat lát el, mint az elsőben: az autópályákon, pihenőhelyeken ellenőrzik a tranzitforgalmat, a szlovák, az osztrák és a szlovén határszakaszon 650 kilométer hosszan, 207 emberrel és 39 gépjárművel támogatják a határrendészeti feladatokat. Hozzátette: október végén a köznevelési intézmények fertőtlenítési feladatiban is részt vettek, 27 településen végezték el a köznevelési intézmények fertőtlenítését, az óvodák, általános- és középiskolák, felsőoktatási intézmények fertőtlenítéséhez 10 382 liter fertőtlenítőszert használtak fel. A munkában hét katonai szervezet 109 katonája és 30 gépjárműve vett részt. Mint mondta, a Magyar Honvédséghez az előre kijelölt 59 köznevelési intézményen túl további 34 intézmény – iskola, szociális intézmény, kórház – fertőtlenítésére érkezett igény, ezekből 15-öt elvégeztek november 1-jéig; 2471 liter fertőtlenítő folyadékkal 30 532 négyzetmétert fertőtlenítettek.

Fertőtlenítés

A Magyar Honvédség kijelölt állománya így november 1-jéig 74 intézményben 12 853 liter fertőtlenítő folyadékkal, 383 332 négyzetméter fertőtlenített. Kérdésre válaszolva Korom Ferenc elmondta, ugyanazt a háromféle fertőtlenítőt használták, mint az első hullámban, egy klóralapú, kettő pedig alkoholalapú. Ezek egyszeri fertőtlenítést tesznek lehetővé, nem képeznek védőréteget a felületen.

vegyvédelmis katona

Benkő Tibor miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hétfői jelentés szerint 455 katona, honvédségi alkalmazott, munkavállaló koronavírus-fertőzött, de senki nincs lélegeztetőgépen. Mint mondta, korábban is voltak már fertőzöttek, ők meggyógyultak. Hozzátette: külföldi szolgálatban lévők is megfertőződtek már a vírussal, 12 katonát hoztak már haza emiatt. Elmondta azt is, hogy a fertőtlenítésben, betegellátásban résztvevők között is fordultak elő fertőzöttek.

Fertőtlenítő permetezés Covid19

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – az őszi szünet ideje alatt – Győr-Moson-Sopron megyében összesen négy oktatási intézmény fertőtlenítését kérte a Magyar Honvédségtől. A feladatokat az MH 93. (székesfehérvári) Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj biológiai mentesítő csoportjai, és az MH Pápa Bázisrepülőtér felkészített mentesítő rajai hajtották végre. Utolsóként a katolikus iskolaközpont mintegy tizenhétezer négyzetméteres területe került sorra.

Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka elmondta: a honvédek az ütemtervnek megfelelően készültek el a kijelölt fertőtlenítési feladatokkal.

Fotók: MTI, honvedelem.hu