Lejárt a jogosítvány? Így kerülhető el a sorbanállás!

Lejárt a jogosítvány? Így kerülhető el a sorbanállás!

Lejárt a jogosítvány? Így kerülhető el a sorbanállás!

A fontos okmányainkat ha tetszik, ha nem, időről-időre meg kell újítanunk. Nem kivétel ez alól a jogosítvány sem. A megújításhoz időpontot kell foglalni a Kormányablakba, ami csak munkaidőben van nyitva, tehát szabadságot is ki kell venni a folyamathoz... Azonban ezek a plusz körök elkerülhetőek! Mutatjuk, hogyan:

Az online, magyarorszag.hu weboldalon keresztül ügyfélkapus azonosítás segítségével intézhető ügyek között létezik egy kérelem, amely a következő névre hallgat: "Nyilatkozat a vezetői engedély automatikus hivatalbóli meghosszabbításához".

A kérelem ezen a linken keresztül érhető el:
https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=76c5b9dc-6b5d-4102-8abf-b3029d854f76

Ha nem szeretnénk feleslegesen sorban állni, akkor a fenti linken először az "ügyintézés indítása" gombra szükséges kattintani. Ezt követően be kell lépni az Ügyfélkapus azonosító adatainkkal. A kérelmet magától értetődően ki kell tölteni, értelemszerűen arról nyilatkozva, hogy szeretnénk élni az automatikus hivatalbóli meghosszabbítással.

Amennyiben a kérvényt sikeresen leadtuk, a leadástól kezdve vezetői engedélyünk lejárat esetén teljesen automatikusan kerül kiállításra és postázásra, amennyiben a következő feltételek fennállnak:

- Rendelkezésre áll a hatóságnál egy 3 évnél nem régebbi okmánykép. (Ha a vezetői engedély lejárata előtti 3 év során bármilyen fényképes okmányt készíttettünk, akkor nincs teendőnk, a képadat rendelkezésre áll. Amennyiben nem történt ilyen, meg kell jelennünk a Kormányablakban képfelvételezési eljárás céljából. Ez egy maximum 15 perces folyamat, csak egy fénykép készül rólunk a fotófülkében, tehát lényegesen gyorsabb, mint ha az egész okmány kiállítását személyesen intéznénk). A képfelvételezést lehet teljes egészében otthonról is intézni, a videotechnológián keresztül történő egységes arcképmás- és aláírás felvételezés szolgáltatáson keresztül.

- Rendelkezésre kell állnia érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálati eredménynek. (Amennyiben lejár a gépjárművezetésre való orvosi alkalmassági igazolásunk, akkor elég egy új vizsgálatra elmennünk a háziorvosunkhoz. Az igazolást nem kell benyújtani sehova sem, mivel az azt kiállító intézmény minden esetben megküldi az engedély-nyilvántartási rendszerbe elektronikusan.

Amennyiben az automatikus hivatalbóli kiállításról való nyilatkozatunk során megadjuk a telefonszámunkat és az email címünket, akkor minden esetleges hiányzó feltételről időben értesít minket a Hatóság, hogy időben tudjuk teljesíteni azokat. Ha minden feltétel fenn áll, akkor az okmány kiállításának megindulásáról is kapunk értesítést.

Ha az új vezetői engedély megérkezett hozzánk, ne feledkezzünk meg arról, hogy hatályos jogszabály értelmében a régit kötelesek vagyunk a Hatóság részére leadni. Ezt megtehetjük postai úton is, de soron kívül leadhatjuk bármelyik Kormányablakban is.

Cikkünk tájékoztatási célokat szolgál, nem minősül jogi segítségnyújtásnak.