Akármit írunk, azt ezen az oldalon már megírták!

Akármit írunk, azt ezen az oldalon már megírták!

Akármit írunk, azt ezen az oldalon már megírták!

Rendkívül érdekes honlap készült: a Library of Babel névre hallgató weblapon megtalálható az összes lehetséges 3200 karakternél rövidebb szöveg, ami azt jelenti, hogy az oldalon ez a cikk, amit most olvas, már meg volt írva, mielőtt megírtuk volna. Az oldal szabadon használható, kutatási célokból hozták létre.

A cikk már itt volt a könyvtárban, mielőtt megírtuk volna.

A végtelenmajom-tétel

A végtelenmajom-tétel szerint, ha adott egy már megírt szöveg, és egy majom egy írógép billentyűzetét véletlenszerűen nyomogatja, akkor majdnem biztos, hogy előbb-utóbb leírja a referenciának vett szöveget, még abban az esetben is, ha az rendkívül összetett, mint például Shakespeare teljes életműve. A tétel szerint a "majdnem biztos" egy pontos valószínűség-számítási kifejezés, a majom pedig egy véletlenszerű szöveggenerátor, ami végtelenségig működik. A tétel figyelmeztet annak veszélyére, hogy a végtelent egy hatalmas, ámde véges számnak tekintjük. Annak a valószínűsége, hogy a majom pontosan legépeli a referencia szöveget, bár nagyon kicsi, de pozitív. A Library of Babel oldalon gyakorlatilag ennek a tételnek egy már megvalósított verzióját láthatjuk, minden 3200 karakter alatti szöveg esetében.

Könnyű eltévedni a könyvtárban...

Az oldal gyakorlatilag egy virtuális könyvtár, a mérete miatt azonban a könyvek elrendezése különleges. A könyvtár hatszög alakú galériákból áll, amelyek elrendezése minden esetben ugyanolyan: 20 könyvespolc található mindegyik galériában, egyenként öt a hatszög négy oldalán. Mindegyik könyvespolc 32 darab könyvet tartalmaz, amelyek formátuma megyegyezik. A könyvek egyenként 410 oldalt tartalmaznak, mindegyik oldal 40 sort, egy sor körülbelül 80 fekete betűt.

Az oldal kutatási célokból készült

Az oldal létrehozója így mutatja be a virtuális könyvtárat (szabad fordításban): "A Library of Babel egy olyan hely, ahol tudósok kutatnak, művészek és írók inspirációt keresnek, és bárki, aki kíváncsi vagy rendelkezik egy kis humorral, elgondolkodhat az élet furcsaságain - röviden szólva, olyan, mint bármely más könyvtár. Ha teljesen elkészülne, tartalmazná az összes elképzelhető 1,312,000 karakteres kombinációt, beleértve a kisbetűket, szóközt, vesszőt és pontot. Így minden olyan könyvet tartalmazna, amit valaha írtak, és minden olyan könyvet, ami valaha is létezhetne - ideértve minden színdarabot, dalt, tudományos dolgozatot, jogi döntést, alkotmányt, vallási szöveget, és így tovább. Jelenleg minden lehetséges 3200 karakteres oldalt tartalmaz, ami nagyjából 104677 darab könyvet jelent.

A virtuális könyvtár itt érhető el: https://libraryofbabel.info