Vita a partnerségről: Tapasztalatok és jövőképek

Vita a partnerségről: Tapasztalatok és jövőképek

Vita a partnerségről: Tapasztalatok és jövőképek

A „Partnerség a modern Európában” névre hallgató programsorozat Opoléban került megrendezésre május 18. és 20. között. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az első napon a testvérvárosok delegációit 4 csoportra osztották, ezek a csoportok pedig egy egész napos workshopon vehettek részt, miközben különböző néző pontokból járták körbe a partnerségi kapcsolatok múltját és jelenét, illetve ehhez kapcsolódó izgalmas feladatokat oldottak meg.


A második napon a szervezők az opolei közkönyvtárba várták a résztvevő városok küldöttjeit, ugyanis egy interaktı́v szakértői vitát szerveztek, aminek a nézői kérdések és meglatások is aktı́v részét képezték. A vita első felvonása a testvérvárosok kijelölt képviselői között zajlott, név szerint dr. Sławomir Nicieja, az Opolei Egyetem professzora, Magdalena Matyjaszek, Opole önkormányzatának kulturális, idegenforgalmi és nemzetközi együttműködési osztályának igazgatója, Verena Sparta, Bonn városának nemzetközi tisztviselője, Michal Jindra, Bruntal városát és Riatalságát képviselő diákok, valamint a székesfehérvári Strasszer Domonkos, az ELTE angol-történelem szakos tanárának hallgatója között. A vita moderátora, Agnieszka Zientarska olyan kérdéseket szegezett a résztvevőknek, mint például, hogy „Hogyan lehet deRiniálni a partnerség fogalmát?”, „Mik voltak az országok, városok közötti partneri kapcsolatok prioritásai a múlt századokban és mik most?”, „Melyek azok a fő motiváló előnyök, amelyek partnerségek megszületéséhez vezetnek?”, illetve, hogy „Van-e helye a társadalmi felelősségvállalásnak az ilyen kapcsolatokban?”.

A különböző életkorú, foglalkozású és nemzetiségű szakértők elmondták a saját tapasztalataikat, meglatásaikat a témával kapcsolatban, ezáltal érdekes multikulturális kontextusba helyeztek egy olyan egyszerű nek és hétköznapinak tűnő témakört is, mint a partneri kapcsolatok szükségessége, ápolása és építő ereje. A vita során reRlektáltak az elmúlt évek kihı́vásaira, többek között a Covid helyzetre, ami nagy kihı́vás elé állı́totta a kapcsolatok ápolását, illetve reagáltak a jelen lévő hallgatóság kérdéseire, meglatásaira is.

A vita során Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak a két hónappal ezelőtti, opolei látogató khoz intézett beszédéből is előkerült egy részlet, amiben azt hangsúlyozta, hogy a városok közötti partneri kapcsolat immáron a barátság szintjére emelkedett, és hogy milyen fontos ezeknek a ritka és szoros együttműködéseknek, az őseinktől kapott értékeknek és hagyományoknak az ápolása, valamint tovább örökítése a Riatal generáció számára, hogy ők is támaszkodhassanak ezekre a stabil alapokra."