Vakcinán innen, vakcinán túl

Vakcinán innen, vakcinán túl

Csaknem egy éve állunk harcban a koronavírussal. Ez alatt az idő alatt számtalan tapasztalat gyűlt össze a járvány okozta nehézségekkel, azok kezelésével kapcsolatban, amelyet ma dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Bucsi László a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház főigazgatója, Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója és dr. Karsai Béla a Karsai Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója osztott meg egymással, valamint az eseményt követőkkel a Prosperis Alba Kutatóközpont és a város együttműködéséből megvalósult kerekasztal beszélgetésen.

Egy bizonytalanságokkal, megpróbáltatásokkal teli helyzetben nehéz a pozitív dolgokat is észrevenni, ám azáltal, hogy a vírus átmenetileg megbénította az autóipart és ennek következtében a beszállító ágazatot is, egy másik, az emberiséget égető probléma megoldását segítette elő: dr. Karsai Béla szerint a vírus okozta átalakulása az iparnak hosszabb távon oda vezethet, hogy csökkeni fog a kereslet az autók iránt, ami környezetvédelmi szempontból igen jelentős. Habár megtépázta a termelő cégeket a pandémiás helyzet - ahogy Elnök Úr fogalmazott - a mérleg nyelve mégis a pozitív irányba billen. Jó tanulópénz volt ez az időszak arra, hogy megtanuljanak alternatívát találni a cégek a kiesett bevétel pótlására, munkahelyek megőrzésére. Így került sor az egészségügyben használatos cikkek hazai gyártásának növelésére, maszkok, fertőtlenítőszerek, vitaminok csomagolásainak előállítására.

Török Szabolcs köszönetét fejezte ki a pedagógusok, az oktatási intézményekben dolgozók és a szülők felé a távoktatás kapcsán, továbbá kiemelte, hogy a járvány rámutatott arra, mekkora szükség van az iskolákban a portások, takarítók, karbantartók, technikai feladatokat ellátók munkájára is.

Dr. Bucsi László arról számolt be, hogy sajnos továbbra sem látszik csökkeni a koronavírussal fertőzöttek száma a fehérvári kórházban, az ilyen betegeket ellátó osztály telítettsége 2/3-3/3-os, napi szinten 3-4 ember veszti el életét az intézményben koronavírusban. A járvány megállításának kulcsa a lakosság 60%-ának beoltottsága lenne, amelynek első lépéseit az egészségügyben dolgozók már megtették azzal, hogy szinte 100%-ban igényelték a védőoltást – tette hozzá. Fáradékonyságon és elsősorban kolléganői esetében az egy napos hőemelkedésen kívül nem tapasztaltak semmilyen kellemetlenséget a védőoltás mellékhatásainak tekintetében, még a jellemző izomfeszülést sem.

 A hétvégén 4000 szociális intézményben dolgozó és élő ember beoltására kerül sor Székesfehérváron. Az oltóanyagok szállításában mentő- vagy rendőrautó lesz segítségükre, egy védőoltást sem szeretnének hagyni kárba veszni, hiszen egy vakcina egy élet – mondta Főigazgató Úr. Szó esett a sokak által kételyes orosz vakcináról is. Dr. Bucsi László nem fél tőle, hiszen az oroszok mindig is jók voltak a járványkezelésben, 92%-ra mondják ennek a védőoltásnak a hatékonyságát.

A közösségi médiafelületeken található információhalmazban nehéz eligazodni. Amikor Veres Richárd a Prosperis Alba Kutatóközpont tudományos konzulense, a beszélgetés moderátora arról érdeklődött miként lehet tudni, hogy az adott hír mennyire valós, azt válaszolta Főigazgató Úr, hogy az Operatív Törzs tájékoztatói biztos források, hiszen az egészségügyi intézmények, kórházak adataival, azok jelentéseiből dolgoznak.

Dr. Cser-Palkovics András is az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet. A városban kampány is indul ezzel kapcsolatban várhatóan a hétvégén. Arról is beszélt Polgármester Úr, hogy szeretne támogatást nyújtani az önkormányzat a fehérvári vendéglátó iparban dolgozóknak, melyről napokon belül várható bővebb információ, tájékoztatás.