Újabb innovációs és környezetvédelmi lépés

Újabb innovációs és környezetvédelmi lépés

Székesfehérvár városfejlesztési stratégiájának egyik alappillére a környezettudatosság. Számos területen feltűnik ez az irányelv, mint például a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjában vagy a közlekedés kapcsán megvalósuló fejlesztésekben.

Városunk a legtöbb olyan fejlesztési lehetőséget kihasználja, mely segítséget nyújt a környezetbarát élet megvalósításához. Egyik ilyen lehetőség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött megállapodás a Zöld Busz Programban való részvételről. Ennek egyik állomása, hogy február 1-jén egy teljes mértékben városunkban, az Ikarusnál összeszerelt elektromos busz áll forgalomba a helyi menetrendben, teljes egy hónapra. A díjmentesen használható autóbuszon 84 fő utazhat, mozgássérültek számára is vannak kialakított ülések, valamint wifi hálózat és USB-portok is rendelkezésre állnak.

Az elektromos busz több vonalon is fog közlekedni, az utasforgalmi tesztidőszaknak elsődleges célja a tapasztalatszerzés. A fejlesztők, illetve a városban közlekedők az új autóbusz forgalomban való kipróbálása után szerzett tapasztatai nagyban hozzájárulhatnak az elektromos buszok fejlesztéséhez és elterjedéséhez. Korábban már hasonló, négyhetes tesztüzem megvalósult Debrecenben, Békéscsabán és Nyíregyházán ugyan ebben a programban.

A program célja, hogy belátható időn belül több ilyen elektromos busz is munkába állhasson. Ehhez azonban még sok technológiai feltételt kell megoldani és sok tapasztatlatot kell gyűjteni a legjobb eredmény érdekében.

A környezetvédelem egyik legfontosabb követelménye az utakon közlekedő járművek környezetkímélőbbé tétele. Ehhez járul hozzá például az említett Zöld Busz Program, vagy városunkban egyre több helyen megjelenő elektromos autó töltőállomás. Az elektromos autók fejlesztése és szélesebb körű terjedése alapvetően fontos a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Elhanyagolhatatlan terület, melynek korszerűsítése környezetünk megóvásában térül meg.