Trendek és tények: Turizmusról szóló online beszélgetések elemzése a székesfehérvári és Fejér vármegyei látnivalókkal kapcsolatban

Trendek és tények: Turizmusról szóló online beszélgetések elemzése a székesfehérvári és Fejér vármegyei látnivalókkal kapcsolatban

Trendek és tények: Turizmusról szóló online beszélgetések elemzése a székesfehérvári és Fejér vármegyei látnivalókkal kapcsolatban

A turizmus jelentősége és hatása egyre inkább növekszik a modern világban, és az online kommunikáció is egyre nagyobb szerepet játszik a turisztikai élmények megosztásában és terjesztésében. A Prosperis Alba Kutatóközpont Ynsight-tal közösen végzett kutatása során igyekezett feltérképezni a turizmusról szóló online beszélgetések organikus tartalmát, különös tekintettel a Fejér vármegyei turisztikai attrakciókra és a Velencei-tó környékére vonatkozó diskurzusra.

Az elemzés fókusza Fejér megye főbb látnivalóinak és nevezetességeinek online lenyomata volt, és fókuszba került az egyes turisztikai célpontok népszerűsége, valamint az ezekkel kapcsolatos felhasználói vélemények. Emellett kiemelt figyelmet jutott a Velencei-tóval kapcsolatos online diskurzus kiemelt témáira, beleértve a fürdőzési lehetőségeket, a kikapcsolódást és a helyi kulturális eseményeket. A vizsgálat 2020.10.31. és 2022.10.31. között zajlott.

Az adatgyűjtés során a felhasználói kommentek elemzése valósult meg, hogy feltárásra kerüljenek a főbb témák és tendenciák. Az eredmények alapján sikerült egy átfogó képet alkotni arról, hogy milyen képet mutat a Fejér vármegyei turizmus az online térben, és milyen főbb tényezők befolyásolják a turisztikai célpontok népszerűségét. A hozzászólások elemzése során megállapítást nyert, hogy az emberek a következő 3 releváns témát helyezték a leggyakrabban fókuszba: A Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontok közül magyar uralkodók, köztük Szent László földi maradványainak azonosítását, Székesfehérvár év turisztikai városává választását, és a város népszerű turisztikai célpontjairól megjelenő tartalmakat.

A kommentelők számos fontos szempontot vetettek fel a Fehérvári és Fejér vármegyei látnivalókkal kapcsolatban. Az úticél megfizethetősége, az étkezési és parkolási lehetőségek, valamint a helyszín család- és kutyabarát jellege mind-mind fontos szerepet játszottak. Székesfehérvár különösen népszerű úticélként említődött, és az internetezők szívesen ajánlják, mint többnapos utazások kiindulópontját. A város legnépszerűbb látnivalója a Bory-vár, míg a Fejér vármegyei látnivalók közül a Velencei-tó merült fel leggyakrabban, bár a hangsúly az utóbbi időben tapasztalható problémákra helyeződött. A Festetics-kastély, a Károlyi-kastély és a kirándulóhelyek is kiemelkedően népszerűek a megyében, míg a Váli Szerelem-szobor is többször jelenik meg a diskurzusokban.

Összességében elmondható, hogy a kutatás fontos információkkal szolgált a turizmus és az online diskurzus összefüggéseiről, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a turisztikai szakemberek és döntéshozók hatékonyabban tudják támogatni és fejleszteni a turisztikai szolgáltatásokat és attrakciókat Fejér vármegyében és a Velencei-tó környékén.


A teljes kutatási beszámoló letölthető innen: PDF-fájl