Prosperis Alba és Corvinus Egyetem kutatási eredményei

Prosperis Alba és Corvinus Egyetem kutatási eredményei

A Prosperis Alba Kutatóközpont a Corvinus Egyetemmel közös kutatásaink eredményeiről számoltunk be december 9-én a Corvinus Egyetem székesfehérvári campusán. A kutatásaink két fő területe a közoktatás, a diákok igényei, tervei és a rendkívüli helyzetben alkalmazott új eszközök, valamint a céges és munkáltatói szférában bekövetkezett változások a COVID-19 idején.

„Ezt egy olyan területen sikerült elvégezni, ami az igényfelmérésen túl nem csak jövőkutatás, hanem egy nagyon is a jelenről szóló kutatás, mert arról szól, arra törekszik, hogy meg tudjuk mondani milyen lépéseket érdemes most tenni annak érdekében hogy a jövőben mind az egyetemi képzések világa mind a helyi tudományos élet mind pedig a munkaerő piac megfelelő megoldásokhoz tudjon jutni.”-mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozva a kutatások iránymutatásának fontosságát.

Az eredményeink többek között rávilágítottak arra, hogy Székesfehérváron a diákok jelentős része, mintegy 83,9%-a szeretne továbbtanulni, de Budapest elszívó ereje továbbra is nagy, viszont a külföldi egyetemekre tervezők aránya csupán 7%. Városfejlesztési szempontból lényeges visszajelzés az is, hogy még akadnak olyan felsőoktatási területek, amik nem biztosítottak, de volna rájuk igény.

Az eredményeink azt is felfedték, hogy az online tér része az oktatásnak. A diákok a hibrid oktatást preferálják. A tudás elsődleges átadása a jelenléti oktatásban kell, hogy megvalósuljon, de a gyakorlás, az egyéni tanulás hatásosabb online környezetben.

A cégeknek is új akadályokkal kellett megküzdeniük. A lehető leghamarabb ki kellett dolgozniuk mely területek vihetők át home office-ba, majd az ehhez szükséges hátteret is biztosítani kellett. A cégek vezetőinek nagyobb hangsúlyt kellett fektetni a kiadott feladatok ellenőrzésére és az ellenőrzések módjára az online térben.

A levonható konzekvencia mind az oktatásra, mind pedig a céges életre az, hogy rendkívül fontos a rugalmasság, gyors alkalmazkodó képesség és a pontos kommunikáció minden szinten.