Partnerség a modern Európában: székesfehérvári delegáció is érkezett Opole-ba

Partnerség a modern Európában: székesfehérvári delegáció is érkezett Opole-ba

Partnerség a modern Európában: székesfehérvári delegáció is érkezett Opole-ba

Május 18. és május 20. között öt testvérváros képviselői gyűltek össze Opole-ban, Lengyelországban a „Partnership in Modern Europe: Retrospection and new optics of the issue.” Európai Uniós projekt részeként, melynek célja a partnerségek megerősítése, és a demokratikus és pro-európai attitűdök ösztönzése volt. A Székesfehérvár (Magyarország), Bruntál (Csehország), Bonn (Németország), Potsdam (Németország) és Alytus (Litvánia) delegációi érkeztek a városba.

Az eseményen résztvevő városok képviselői a projekt által biztosított lehetőséget kihasználva tapasztalatokat cseréltek, bemutathatták a bevált gyakorlatokat, és megkezdték az eszmecserét a városi partnerségről a világban és Európában zajló aktuális események tükrében. A projekt általános célja az európaiság előmozdítása volt, míg konkrét céljai közé tartozott a partnerségi kapcsolatok kiépítése a résztvevők között, új közös kezdeményezések és projektek megkezdése, az európai uniós alapvető jelszavak egységes megértésének elősegítése, valamint a demokratikus és pro-európai attitűdök ösztönzése. Emellett a tapasztalatok cseréje, a bevált gyakorlatok bemutatása és a társadalmi élet aktivizálása is a célkitűzések közé tartozott.

Az esemény első napján, május 18-án, a városok küldöttjeit 4 csoportra osztották, és a csoportok workshopon vettek részt, amelyen különböző témák kerültek fókuszba. Az egyik fontos kérdés az volt, hogy a partnerség inkább szerződésen alapuló vagy érzelmeken alapszik? A résztvevők a témával kapcsolatban megvitatták, hogy a partnerségnek milyen alapokon kell nyugodnia, és hogy a szorosabb érzelmi kötelék vagy a hivatalos szerződés erősíti-e jobban a kapcsolatot.

A következő kérdés az volt, hogy a partnerség egy rövid életű folyamat, vagy érdemes hosszú távú partnerségre törekedni? Ez a téma lehetőséget adott a résztvevőknek arra, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat és meglátásaikat azokkal a kihívásokkal kapcsolatban, amelyek felmerülhetnek a hosszútávú partnerségek fenntartásával kapcsolatban. Megvitatták, hogy milyen elemek és tevékenységek járulhatnak hozzá a tartós és sikeres partnerségi kapcsolatok kialakításához.

Szintén felvetett téma volt, hogy van-e különbség a régebbi partnerkapcsolatok és a maiak között. A résztvevők megosztották egymással a testvérvárosi kapcsolatok alakulásának tapasztalatait, és megvitatták, hogy az idő múlásával hogyan változott a partnerségek jellege és dinamikája.

A workshopok során szóba került annak a kérdése is, hogy a partnerség egyenlő-e a szolidaritással. A résztvevők megvizsgálták a partnerségi kapcsolatokban megnyilvánuló szolidaritás jelentőségét, és megvitatták, hogy a partnerség hogyan járulhat hozzá a közösség összetartásához és a segítségnyújtáshoz.

A nap végén a résztvevőket két nagy csoportra osztották, és a workshopokon átbeszélt kérdéseket egy moderált vita keretében boncolgatták tovább a megjelentek. Az esemény során a résztvevők számos érdekes és fontos kérdést vetettek fel, és megosztották egymással saját tapasztalataikat és nézőpontjaikat. A workshop lehetőséget nyújtott a gondolatok és az ötletek szabad áramlására, valamint a kölcsönös tanulásra és inspirációra.

A projekt következő napja szakértői vitával és Opole város nevezetességeinek megtekintésével folytatódott, amiről külön cikkben számolunk be hamarosan. A projekt Facebook oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091980925387