Online diskurzus az oktatásról

Online diskurzus az oktatásról

Online diskurzus az oktatásról

A kulturális eseményekkel kapcsolatos beszélgetések vizsgálatához hasonlóan készült egy kutatás az oktatás megjelenéséről az online beszélgetésekben. A vizsgált időintervallum 2021.08.01. és 2022.10.24. közé esett. Az elemzés fő fókuszai a következők voltak: organikus beszélgetések az oktatásról online, a várost érintő oktatási ügyek online lenyomata, kommentekben megjelenő főbb témák, az oktatással kapcsolatban hozott intézkedések megjelenése és a város oktatási intézményeinek organikus megjelenése.

Az organikus megjelenéseket két csoportba osztották. Az egyik csoport a helyben megjelenő országos ügyek témaköre, ebben elsősorban, nem meglepő módon, az ukrán menekültek kollégiumi elszállásolása, illetve a pedagógusok sztrájkja jelent meg. A másik csoport a lokális ügyekről szólt, itt olyanok jelentek meg, mint az oktatási intézmények felújításainak hírei, iskolakezdési adománygyűjtés és a tanévkezdés hírei.

A felhasználók a kommentekben is hasonló dolgokról írtak. Itt is megjelent az intézmények felújításainak hírei, az intézmények állapota, a pedagógussztrájk, de szó esett iskolabezárásokról, a diákbérletről és a covidról is. A Székesfehérváron zajló oktatásról és intézményekről a vizsgált 15 hónapban összesen 24.736 online tartalom született, melyek közül voltak olyanok, amelyek mindvégig kiugróan napirenden maradtak. Ilyen volt például a pedagógusok sztrájkja is. A felhasználói diskurzusban 15 hónap alatt 1.327 komment foglalkozott az oktatás ügyével és itt is szintén voltak kiugróan népszerű témák, mint a diákbérlet ára vagy az intézmények felújítása.

Az oktatással kapcsolatos hírekre adott reakciók száma a vizsgált 15 hónapban 305.000 volt, itt a vizsgált időszak végén volt megfigyelhető a legmagasabb kiugrás a tanárok sztrájkjával kapcsolatban, ezzel a témával kapcsolatban összesen 26.410 reakció született.

Az oktatással kapcsolatos organikus megjelenések főként a különböző hírportálokon volt jellemző, mintegy 69%, ezen kívül a különböző blogokon 20%, Facebookon pedig 7%. A kommentek döntő többsége Facebookon jelent meg, ez összesen 67% volt, de a hírportálok kommentszekcióiban is jelentek meg hozzászólások, ez számszerűsítve 14% volt.

A kutatás teljes egészében itt olvasható