Nagy lépés a kifizetődő környezettudatosság felé: 2024-től betétdíjasak lesznek a PET-palackok és az alumínium italosdobozok is

Nagy lépés a kifizetődő környezettudatosság felé: 2024-től betétdíjasak lesznek a PET-palackok és az alumínium italosdobozok is

Nagy lépés a kifizetődő környezettudatosság felé: 2024-től betétdíjasak lesznek a PET-palackok és az alumínium italosdobozok is

2024. január 1-től átalakul az italcsomagolások visszaváltási rendszere Magyarországon. Már nem csak bizonyos szörpös és borosüvegek esetében fogunk találkozni betétdíjjal, hanem alumínium italosdobozok (sörösdoboz, energiaitalos-doboz, stb.) és PET-palackok esetében is. Ezek a csomagolások jogszabály által meghatározottan, egységesen 50 ft/darab betétdíjjal lesznek ellátva, tehát fogyasztói áruk ennyivel növekszik, visszaváltás esetén pedig ez az összeg visszajár.


A 2024-től bevezetni tervezett jogszabálytervezet egészen pontosan megkülönböztet kötelezően visszaváltási díjas termékeket, és önkéntesen visszaváltási díjas termékeket.

Ennek értelmében kötelezően visszaváltási díjas termék: „A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a meghatározott tejalapú készítmények kivételével fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék fogyasztói, közvetlen csomagolása tartozik, amely nem újrahasználható, műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, és 0-6 literig terjedő űrtartalommal bír; továbbá az italtermék minden típusú és bármekkora űrtartalmú, újrahasználható, fogyasztói, közvetlen csomagolása”.

Önkéntesen visszaváltási díjas termék pedig: „Önkéntesen visszaváltási díjas termék a fenti termékek körébe nem sorolt, a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott termék vagy a termék csomagolása, amelynek e megjelöléssel történő gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették. A gyártó a forgalmazóval kötött megállapodás alapján minősítheti a terméket vagy annak csomagolását önkéntesen visszaváltási díjas termékké.”

Összefoglalva, továbbra is megmarad a gyártók lehetősége arra vonatkozóan, hogy egyes termékek csomagolására önálló mérlegelés alapján biztosítsák a visszaváltás lehetőségét, általuk meghatározott betétdíjjal, azonban kötelezően visszaváltási díjas kategóriába eső termékek esetében a visszaváltási kötelezettség és a betétdíj összege jogszabály által meghatározott lesz.

A bevezetni tervezett új jogszabály meghatározza mind a gyártók, mind a forgalmazók kötelezettségeit az új visszaváltási szabályokkal kapcsolatosan. Ennek eredményeképpen például, egyes élelmiszerüzletekben már most találkozhatunk már létesített, de még nem üzemelő, új visszaváltó automatákkal.

A kötelezően visszaváltási díjas termékek egységes ábrával kerülnek majd megjelölésre.

Az új visszaváltási szabályok összefoglalója, a normaszöveg és a hatásvizsgálat elolvasható a Kormány honlapján: https://kormany.hu/dokumentumtar/tarsadalmi-egyeztetes-a-visszavaltasi-dij-reszletes-szabalyairol