Horvát parancsnoka van a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak

Horvát parancsnoka van a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak

Denis Tretinjak, a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési volt főnöke lett a fehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka.

A honvedelem.hu beszámolója szerint a horvát vezérőrnagyot kedden Budapesten munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka. Az egyeztetésen a szervezet előtt álló feladatokról és az együttműködés kereteinek meghatározásáról volt szó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén irányítja a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két „keretnemzet", amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Denis Tretinjak parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett.

A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy majd elérje a NATO teljes műveleti képességet. A horvát kontingens további hat katonája augusztus közepén érkezik Magyarországra – írta a honvedelem.hu.

Fotó: honvedelem.hu/