Go free! – felhőtlen barangolás a táplálkozás világában egy kutya segítségével

Go free! – felhőtlen barangolás a táplálkozás világában egy kutya segítségével

A karantén nemcsak minket, hanem négylábú barátainkat is megviseli, kifejezetten az olyan segítőkutyákat, mint Gofree, aki már igazán vágyik arra, hogy végre bevethesse páratlan szaglását mondjuk egy cukrászda teraszán gazdájával üldögélve.

Mozgássérült-segítő kutyáról, rohamjelző kutyáról, vakvezető kutyáról és terápiás kutyáról már bizonyára mindannyian hallottunk, nem úgy, mint gluténjelző ebről. Nos Gofree, a 2 éves Bichon Havanese többszempontból is eltér a legtöbb házi kedvenctől: nem elég, hogy mentett kutyusról van szó, aki ráadásul segítőkutya, ő lesz Magyarország, sőt mi több egész Európa első gluténjelző kutyája, amint a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy levizsgázhasson.
De hogyan is képezik az ilyen speciális kutyusokat és mi a feladatuk tulajdonképpen?

Az első ilyen típusú kutyát Amerikában nevelte ki kb. 10 évvel ezelőtt az egész képzési módszert kifejlesztő szlovén származású Maja Golob, az a hölgy, aki Gofree idomításában is részt vett. Ebből kifolyólag a magyar gluténjelző kutya nevelőszülője, Sziklai-Bengyel Nóra, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület önkéntese is angol nyelvű vezényszavakat használ, amikor Gofreeval gyakorol. Gofree tanulási ideje egyébként 2 szakaszra bontható: az 1 éves alapozó képzést egy kb. 0,5-1 évet felölelő speciális szaktréning követett. Ez utóbbi során a kutyus megtanulta kiszagolni különböző szagminták segítségével a glutén jelenlétét egy-egy alapanyagban, ételben és jelezni azt egy pacsival a gazdája számára. Ez azért lehetséges, mert a kutyák kb. 300 millió szaglóreceptorral rendelkeznek, míg mi emberek csak megközelítőleg 5 millióval, így az állatok nem egyben éreznek egy illatot, mint pl. mi a húsleves illatát, hanem összetevőnként. A segítőkutya olyan szinten tud alapos munkát végezni, hogy jelzést ad akkor is amikor „csupán” keresztszennyezett ételről van szó, azaz mondjuk hozzáért egy szelet glutént tartalmazó kenyér az adott ennivalóhoz. Gofree pár miligrammnyi glutént is kiszagol 1 kg mennyiségből, ami azért nagyon fontos, mert a szabvány szerint az 1 kg/20 mg glutént rejtő tápanyagok gluténmentesnek számítanak. Ami ugyan sok gluténérzékenynek nem probléma, ám vannak olyan cöliákiások, mint Nóra lánya, Emma, akiknek szervezete még ezt az elhanyagolhatónak számító adagot sem bírja tolerálni. Számukra óriási segítség egy ilyen segítőkutya minden egyes étkezés előtti ellenőrzővizsgálata. Ezen kívül igazi lelkitársként funkcionálnak, támogatást nyújtva a gazdinak az életen át tartó diéta megtartásában. Hiszen Gofree sem fogyaszt semmilyen gluténtartalmú kutyaeledelt, nehogy szőrén keresztül átjusson esetlegesen a „gluténszag” egyik mintáról a másikra, elkerülve ezzel egy hamis diagnózis felállítását.

Gofree sikerén felbuzdulva a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület elnöke, Mányik Richárd már el is kezdte az első magyar gluténjelző kutya utódjának kinevelését. Remélhetőleg a jövőben egyre többen lesznek az ilyen képességekkel rendelkező barátaink és minél több rászorulónak tudják a hétköznapjait megkönnyíteni, színesíteni.