Fejlődni annyi, mint túlélni - összefoglaló a fehérvári vállalatok 2020-as beruházásairól

Fejlődni annyi, mint túlélni - összefoglaló a fehérvári vállalatok 2020-as beruházásairól

Mindenkinek nehéz időszak a 2020-as év, így Székesfehérvárnak és a székesfehérvári cégeknek is, de különösen ilyen időszakban nem lehet elhanyagolni a fejlődést és a fejlesztést. Idén is számos fejlesztés, beruházás valósult meg a városi cégcsoportoknál. Ezek fő célja a technológiai fejlesztés, munkahelyek védelme és teremtése.

A vírushelyzet elején történt megállapodás szerin a DENSO mintegy 3800 munkahelyet védett meg az állami munkahelyvédelmi bértámogatás segítségével, mely a munkavállalók foglalkoztatását 9 hónapra biztosítja, valamint minden állás megőrzését és elhelyezkedését havi nettó 112 forinttal segíti a bértámogatás. Jelentős eredmény, hogy a rendkívüli helyzet elején megtörtént ez a megállapodás és sikerült megvédeni nagy számú munkahelyet.

A munkahelyteremtéshez hozzájárult az is, hogy újabb négy üzemcsarnokkal bővült az Alba Ipari Zóna, mivel a járványhelyzet alatt sem állt le a munkaidő előtt elkészülhetett. Jelenleg is tervben vannak új beruházások, ezzel is segítve több ezer új munkahely kialakítását.

A Fevita Hungary Zrt. sikeres pályázatának eredményeképp 280 milliós támogatást kapott, mely a technológiai fejlesztés és kapacitásnöveléshez teremtette meg a feltételeket ezzel pedig nagy eséllyel tudja megtartani munkavállalóit és erősíteni a város gazdasági erőit.  

Székesfehérváron 29 cég, köztük a Fehér Ablak Kft. is jelentős, mintegy 227 milliónyi versenyképességi támogatást kapott, beruházásaik támogatására, melyet a vállalat energetikai, logisztikai és hatékonyságnövelő fejlesztésekre fordított. Ezen támogatások célja a járvány miatt rosszabb helyzetbe került cégek erősítése és a munkavállalók állásainak biztosítása, valamint jelentős a szerepük a gazdaságvédelemben is.

A Trimetrik Kft. mintegy 320 milliós fejlesztéssel növelte termelési kapacitását uniós pályázaton nyert 153,43 millió forinttal. A forrásokat robottechnikai fejlesztésekre költötték, magas színvonalú korszerű beruházásaiknak hála jelentősen nőtt a vállalat kapacitása. A cég, hasonlóan Székesfehérvár Önkormányzatához látja a megkerülhetetlen jövőt a robotikában. Míg a vállalkozásnak az e felé mutató fejlesztések az irányadók, addig a városnak a robotika kutatása, fejlesztése és oktatása teszi lehetővé a versenyképességét.

Ezért is elengedhetetlenek ezek a technológia-intenzív támogatások az ezzel foglalkozó központoknak, amelyet az Alba Innovár Digitális Élményközpont is kapott, mintegy 17,5 millió forint értékben az Arconic Alapítványtól. Az Alba Innovárnál nem csak fontos kutatások folynak, de technológia ismeretterjesztése is a fiatalabb korosztályok számára.

A járványhelyzet alatt sem lehet megfeledkezni a környezetvédelemről és a környezettudatosságról. Újabb ingyenes töltési lehetőségek nyíltak meg az elektromos autóval rendelkezők számára. 2018-ban indult együttműködés az Aldi és az E.On között, hogy 123 Aldi üzlet parkolójában ingyenes töltést biztosítsanak így a székesfehérvári üzletek parkolóiban is.

Valamint megépült az ország egyik legkorszerűbb autóbusz-javító és karbantartó központja a térségben a HOMM cégcsoport jóvoltából mely harminc új munkahelyet teremtett. A központ építésekor a környezettudatosságot szem előtt tartva kezdték meg a munkálatokat. Ezek például a megújuló energiára épülő hőszivattyú, a madárbarát kerttervezés, a mosóvíz nagyrészének visszaforgatása és az esővíz összegyűjtése öntözés céljából. Nagy eredmény, hogy bár a járvány alatt ezt a céget is sújtották nehézséget, de nem kellett elbocsátaniuk egyetlen alkalmazottat sem. Ezekben a fejlesztésekben összefonódik az innováció és a környezettudatosság, melyek elengedhetetlenek a tudatos és eredményes fejlesztésekben.

Komoly gazdasági kihívásokkal járt az idei év és valószínűleg a jövő év is nehezen fog indulni, de Székesfehérvár és a fehérvári cégcsoportok tudatos beruházásai segítenek enyhíteni a gazdasági károkat és segítenek megtartani az emberek megélhetését. Ezek elengedhetetlen feltétele az állami és uniós támogatások előrelátó felhasználása és a korábbi évek monetáris eredményei.