Empirikus kutatás a Szent István Király Múzeum fejlesztése érdekében

Empirikus kutatás a Szent István Király Múzeum fejlesztése érdekében

Empirikus kutatás a Szent István Király Múzeum fejlesztése érdekében

A Prosperis Alba Kutatóközpont a Szent István Király Múzeum fejlesztése érdekében végzett empirikus kutatást. A nem reprezentatív mintával készített felmérés célja az volt, hogy megtudják, milyen témájú kiállításokat és kiegészítő programokat kedvelnek az emberek, és honnan szereznek tudomást a múzeum programjairól; elősegítve ezzel, hogy a Múzeum releváns megoldásokat alkalmazzon a látogatók elégedettségének növelésére.

Az adatgyűjtés online felületeken történt.

A kérdőív elemzése két részre osztva valósult meg: Az első rész azon látogatók véleményét összesíti, akik az elmúlt 2 évben nem látogatták meg a Múzeum egyik kiállítóhelyét sem, míg a második rész a múzeum legalább egyik egységét az elmúlt két évben legalább egyszer meglátogatók véleményét tartalmazza.

Azon válaszadók közül, akik az elmúlt 2 évben nem látogattak el egyik kiállítóhelyre sem, ketten nem találkoztak egyáltalán a múzeum hirdetéseivel. A természettudományos, történeti és régészeti kiállítások érdeklik őket leginkább, míg a műszaki jellegű kiállításokat alig látogatnák. Leginkább a tárlatvezetéseket és játékos programokat szeretnének, legkevésbé előadásokat.

A múzeumot két év alatt legalább egyszer meglátogató válaszadók 70%-a Székesfehérvárról, 5%-a Budapestről, 25%-uk más településekről érkezett. Ezen látogatók leginkább a kiállításokat, a kiegészítő programokat és a múzeum elrendezését értékelték.

Az információs források tekintetében a látogatók többsége a múzeum honlapjáról, valamint a szóróanyagokból szerzett tudomást a kiállításokról és programokról. Kisebb számban barátoktól, rokonoktól és a közösségi médiából is értesültek.

Akik felkerestek egy-egy kiállítást, 1 és 5 között értékelhették, hogy összességében mennyire voltak elégedettek a látottakkal. A kiállítások, kiállítóterek összesített átlagpontszáma 4,3 a Királyok és Szentek kiállítás 4,2 átlagot ért el.

Az adatok alapján általánosságban elmondható, hogy a kutatásban résztvevők nagy része érdeklődik a múzeumi kiállítások és programok iránt, és szívesen látogatnak kiállításra. A látogatók leginkább a történelmi, természettudományos és régészeti kiállításokat keresik, míg a műszaki jellegű kiállításokat kevésbé.

A teljes kutatási beszámoló itt érhető el: PDF-fájl