Egyedülálló kiállítás a megújult Szent István Király Múzeumban

Egyedülálló kiállítás a megújult Szent István Király Múzeumban

Egyedülálló kiállítás a megújult Szent István Király Múzeumban

Március 18-án nagyszabású ünnepség keretében megnyitották a Királyok és Szentek-Az Árpádok kora című egyedülálló kiállítást. A kincseket a megújult Szent István Király Múzeum átadásának apropójából gyűjtötték össze, 10 országból közel 700 felbecsülhetetlen értékű műtárgyat vonultattak fel, melyek a magyar történelem legfontosabb leletei az Árpád-korból.

Árpádok kora megnyitó

A megnyitón Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a projekt kormánybiztosa és Cser-Palkovics András, a város polgármestere mondták el, hogy miképp valósult meg a felújítás és a kiállítás, valamint mindketten hangsúlyozták a tárlat egyedülállóságát. A megnyitó beszédek után a Vox Mirabilis Kamarakórus szentekről szóló gregorián énekekkel kápráztatta el a hatalmas érdeklődő tömeget, majd kinyíltak a kapuk és a nagyközönség felfedezhette a múzeumot. Március 18-án, a megnyitó napján ingyenes, egészen éjfélig járhattak körbe a kiállítást az érdeklődők. Az egykori rendház kívülről megőrizte eredeti formáját, ugyanakkor belülről teljesen modern, XXI. századi kialakítást kapott, rendkívül jól kiegészíti egymást a régmúlt és a modern építészete. A múzeumba összegyűjtött kincseket együtt még soha nem láthatta a nagyközönség, felbecsülhetetlen anyagi és szellemi értékkel bírnak, a magyar történelem alapkövei.

Ómagyar Mária-siralom

A kincsek között rengeteg lenyűgöző darab kapott helyet, ilyen például a Prágából érkezett kard, amit Szent István királynak tulajdonítanak, Gizella királynéval érkezhetett a hozomány részeként, illetve a rengeteg lenyűgöző kódex és nyelvemlék között megtekinthető az első magyar nyelvű vers, az Ómagyar Mária-siralom is, ami a teljes finnugor nyelvcsalád első lírai nyelvemléke. Ezeken felül Árpád-kori fegyverek, sisakok, honfoglaláskori leletek, keresztény emlékek és a koronázási palást 1613-ban készült másolata is része a tárlatnak. Az összeállítás minimum három hónapig, június 15-ig minden nap 8 és 20 óra között látogatható. A megtekintést mindenkinek ajánljuk, különösen a diákoknak, akiknek egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy az iskolában tanultakat testközelből szemlélhessék meg, kézzelfoghatóvá válik számukra a történelem. A tárlat lehetőséget ad arra, hogy a felnövekvő generációk találkozhassanak a magyar történelem legfontosabb emlékeivel, Szent István kardjától az Ómagyar Mária-siralomig.

Koronázási palást másolata