Duális képzési együttműködést kötött az Óbudai Egyetem és az Echo Zrt.

Duális képzési együttműködést kötött az Óbudai Egyetem és az Echo Zrt.

Együttműködési megállapodást írt alá a Titkok Házában az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és az Echo Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. évek óta kiváló partnerséget ápol. Ennek eredményeként jött létre a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, ahol XXI. századi technikai megoldásokat alkalmazva szerveznek a fiatalokat megszólító korszerű, kísérletközpontú programokat, és népszerűsítik a természettudományos és műszaki pályákat. Ugyancsak egy korábban kötött együttműködés keretében a hagyományos egyetemi képzésben résztvevő hallgatók a gazdasági szervezetnél tölthetik nyári szakmai gyakorlatukat.

A szakmai kapcsolatot még szorosabbra fűzi a duális képzésre vonatkozó együttműködési megállapodás, melyet csütörtökön kötöttek meg a Titkok Házában. Az Echo Zrt. 2020 októberétől az egyetem duális mérnökinformatikus és műszaki menedzser alapszakjainak vállalati partnereként három-három hallgató gyakorlati képzésében vállal szerepet. Az egyetemisták gyakorlati képzésüket az Echo-nál fogják teljesíteni.

  • A megállapodást Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja, Dr. Seebauer Márta oktatási rektorhelyettes, Domokos Tamás, az Echo Zrt. vezérigazgatója és Prof. Dr. Györök György, az ÓE AMK dékánja látta el kézjegyével.

Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, aki hangsúlyozta: Székesfehérvár kiemelkedően, példaértékűen teljesít a felsőoktatási duális képzést tekintve. Az ÓE AMK néhány éve elsőként csatlakozott a programhoz, és ma már nagyon sok fiatal kezében ott van a duális egyetemi diploma. Ez a képzési forma jó választ ad arra, hogy a város miként tud gyakorlatorientált képzésben résztvevő és magas szintű tudást megszerző fiatalokat a helyi ipar számára biztosítani. A duális képzés Fehérvár jövője szempontjából is fontos, hogy ki lehessen elégíteni a város gazdaságának munkaerőigényét.

Dr. Seebauer Márta, az egyetem oktatási rektorhelyettese hozzátette, sokat dolgoznak azon, hogy a közoktatásban résztvevő diákokat orientálják a matematikai, természettudományos és informatikai ismeretek felé. Erre teremt lehetőséget az, hogy a duális képzésben résztvevő egyetemisták maguk is támogassák, orientálják, és idővel, a tapasztalatok birtokában akár tanítsák is a szakközépiskolákból, a szakgimnáziumokból és a technikumokból a Titkok Házába érkező fiatalokat. Mint mondta az egyetem számára is nagyon fontos az együttműködés, hiszen nem titkolt cél, hogy a munkaerőpiac felé képzett hallgatók hagyják el az intézményt, azonban nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a fiatalok vonzónak találják a műszaki pályát. Ebben nagy segítséget ad a Titkok Háza, mely felkelti a gyerekek érdeklődését azon területek iránt, amit az Óbudain tanulhatnak.

A duális képzés adekvát válaszokat tud adni azokra a gazdasági, társadalmi fenntarthatósági kihívásokra, melyeknek meg kell felelnünk a következő időszakban – hangsúlyozta Domokos Tamás, az Echo Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, az Echo Zrt. különleges cégcsoport, amely sokféle területen, többek között a műszaki, a természettudományos és a társadalmi szolgáltatások területén is kínál együttműködést a fiataloknak. Kiemelte: régóta partnere az Echo az egyetemnek és a duális képzés, mint módszer sem ismeretlen a cégcsoport számára. Fontos, hogy a fiatalok és a vállalati partnerek egy nyelvet tudjanak beszélni. Örömmel látjuk a hallgatókat az Echonál. Kiemelte, hogy a műszaki menedzser szemléletű kompetenciák nagyon fontosak, a cégcsoportnál. Példaként említette a Titkok Házát, mely támogatásokból működik.