Dr. Google rendel?

Dr. Google rendel?

Diagnózis az, amit az orvos a betegről megállapít. Azonban ma már sajnos nem csak az orvos állít fel diagnózist a betegről, hanem a beteg, vagy éppen az egészéges ember is saját magáról az internet segítségével. Sokan vannak, akik nem mennek el orvosukhoz, hanem otthon, a világhálón keresik vélt vagy valós problémáikra a választ és a megoldást. Ennek a módszernek komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Az internet korában bármiről, bármikor, bármit megtalálunk. Pár leütés, néhány kattintás és már meg is tudtuk mikor ért véget a Harmincéves háború vagy, hogy átlagosan meddig él egy fekete rigó. Nagyon sok esetben hasznos tud lenni az internet és a gyors információáramlás. Perceken belül értesülünk arról is, hogy a világ másik felén mi történt. Ennek vannak előnyei is, hátrányairól pedig számtalan tanulmány született már.

Egyik legnagyobb veszélye annak, hogy mindenről azonnal megtudhatunk bármit, hogy keresgélés közben a nem kevés téves információra is ráakadhatunk és az esetek többségében nagyon nehéz eldönteni, hogy hihetünk az adott cikknek vagy fake news az, amit olvasunk.

A hatalmas tudásbázishoz való hozzáférés sok emberben azt a képzetet kelti, hogy minden problémájára jó megoldást talál úgy, hogy még a lakásból sem kell kimozdulnia. A világháló sok hasznos ismeretet oszthat meg velünk, de rengeteg az olyan ember is, aki szándékosan vagy tudásának hiányában hamis információkat terjeszt és önkéntes kertészeknek, pedagógusoknak vagy orvosoknak nevezik ki magukat mindenféle képesítés nélkül.

Sajnos egyre jobban terjed az úgynevezett cyberchondria, ami az internetes öndiagnózis veszélyeit foglalja magába. Ez egy új fogalom, elődje a hipochondria, mikor az egyén kényszeresen foglalkozik saját egészségével és keresi magán a betegségek tüneteit. Míg a hipochonderek csupán kézikönyvekben, tudományos újságokban keresgélték a betegségek jellemzőit, addig a cyberchondriában szenvedők az interneten diagnosztizálják magukat.

Rendkívül veszélyes, ha az interneten próbáljuk kideríteni milyen egészségügyi gondunk van, kiváltképp, ha még gyógyítani is szeretnénk magunkat. Számtalan olyan weboldal van, ami egy egyszerű fejfájásra szélsőséges diagnózist ír le és még megoldást is kínál.

A betegségek megállapítása és kezelése nem az internet és a hozzá nem értő honlapok dolga, hanem az szakképzett doktoroké, akik sok évnyi tanulással érdemelték ki azt a megtisztelő feladatot, hogy embereket gyógyítsanak. Végzetes következményei is lehetnek, ha saját magunknak állapítjuk meg a betegséget és nem megyünk el orvoshoz, helyette szorongunk, stresszelünk, akár még különböző módokon gyógyulást is keresünk. Sajnos manapság egyre több példát lehet erre találni, mikor valaki nem keresi fel a háziorvosát vagy, ha mégis, akkor sem fogadja el az ő tanácsait, nem hiszi el, hogy semmi baja nincs, akár még a felírt gyógyszert sem szedi be, mert véleménye szerint neki nem arra van szüksége.

Bízzunk az orvosainkban, akik arra tették fel az életüket, hogy rajtunk segítsenek. A saját egészségünket őrizzük meg és az ő dolgukat könnyítjük meg azzal, hogy ha valamilyen problémát észlelünk hozzájuk fordulunk segítségül. Ők teljes biztonsággal diagnosztizálnak bennünket és a legjobb megoldást javasolják nekünk.