Felhívás a fiatalokhoz – az idei Március 15-e a mi forradalmunk!

Felhívás a fiatalokhoz – az idei Március 15-e a mi forradalmunk!

„Bár a COVID-19 koronavírus nem a mi korosztályunkra veszélyes igazán, de a mi viselkedésünkön nagyban múlik a terjedése. Így megfogalmaztam 12 pontot, amelyekben összegeztem azt, hogy mi egy Felelős Fiatal dolga a kialakult veszélyhelyzetben. Kérlek Titeket, csatlakozzatok mozgalmamhoz minél többen, legyünk felelős állampolgárai a társadalmunknak!" – írja Facebook oldalán Csüri Fanni.

 1. Ne terjesszetek semmilyen formában fake news-t!

Több, megbízható forrásból informálódjatok, ne keltsetek pánikhangulatot!

 1. Figyeljetek a közlekedésre!

Gyalog, biciklivel, rollerral, motorral, autóval közlekedjetek, ha nagyon muszáj. Amennyiben mégis a tömegközlekedési eszközöket választjátok, figyeljetek magatokra és utastársaitokra is!

 1. Ne bulizzatok!

Nyilvánvalóan sokatok fejében megfordult, hogy ha nincs suli, akkor jöhet a buli! Ne most jöjjön! Rendkívül kockázatos ilyenkor házibulikat tartani, ahol össze vagytok zárva sokan, kis helyen. Bárkiből lehet hordozó, ezáltal könnyen veszélyeztetheti közeli hozzátartozóit, családtagjait is!

 1. Lehetőleg maradjatok otthon!

Ne menjetek olyan helyekre, ahol sok ember megfordulhat!

 1. Vigyázzatok nagyszüleitekre, dédszüleitekre!

Rájuk a legveszélyesebb sajnos ez a vírus. Kerüljétek velük a közeli, személyes kontaktust, viszont naponta beszéljetek velük telefonon, érdeklődjetek felőlük, hogy vannak, mit csinálnak. Ne érezzék azt, hogy magukra vannak hagyva ebben a helyzetben!

 1. Segítsetek az időseknek, betegeknek!

Vásároljatok be nekik, váltsátok ki a gyógyszereiket és a legkevesebb kontakttal juttassátok el hozzájuk!

 1. Készpénz helyett használjatok bankkártyát, ha tehetitek!

 2. Segítsetek egymásnak a tanulásban!

Osszátok meg egymással a friss információkat a digitális munkarenddel kapcsolatban, figyeljétek az iskolák honlapjait, e-naplókat! Tanuljatok, olvassatok, fejlesszétek képességeiteket az ideiglenes időszakban is, ne csak otthon üljetek tehetetlenül!

 1. Segítsetek szüleiteknek a kisebbek felügyeletében!

Ne a nagyszülők vigyázzanak a picikre!

 1. Ne pazaroljatok!

 2. Ügyeljetek a személyes higiéniára!

Mossatok kezet a megszokottnál többször, alaposabban, használjatok alkoholos kézfertőtlenítőszert, szellőztessetek gyakrabban! Ne feledkezzetek meg a telefonok, számítógépek felületeinek fertőtlenítéséről sem! Erősítsétek immunrendszereteket, egyetek vitamint, vitaminokban gazdag ételeket!

 1. Vonjatok be másokat is ebbe a mozgalomba!

Cs. F. Noa (https://www.facebook.com/profile.php?id=100007264129041)

(Fotó: Facebook, a szerző oldala)