Újabb jelentős támogatást kapott a digitális oktatás fejlesztéséhez az Alba Innovár

Újabb jelentős támogatást kapott a digitális oktatás fejlesztéséhez az Alba Innovár

Negyvenezer dollárral segíti az Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központ működését a Howmet Aerospace Alapítvány. Új szakkörökre, pályaorientációs tanácsadásra és a tanárok digitális képzésére használják fel a támogatást, melyet hétfőn délután adtak át jelképesen az Alba Innovárban.

A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány által 2017-ben létrehozott Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központ missziós célt teljesít azzal, hogy a fiatalok itt testközelből, humanoid robotokkal, informatikai- és okoseszközök alkalmazásával ismerhetik meg a digitalizáció világát. A diákokat bevezetik a robotikába és fejlesztik a digitális készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy később boldoguljanak az életben és a munkaerőpiacon.

Az Alcoa, később Arconic Alapítvány jogutódjaként működő Howmet Aerospace Alapítvány negyvenezer USA dollárt, több mint 12 millió forintot biztosít az Alba Innovár működéséhez. A támogatást jelképesen hétfőn délután adták át a Táncsics utcai oktatóközpontban.

Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke elmondta, a Howmet Aerospace Alapítvány és jogelődjei rendkívül fontos szerepet töltenek be az Alba Innovár életében, ahol az elmúlt években mintegy 15 ezer fiatallal foglalkoztak, és érzékenyítették őket a digitálizációra. Fontos, hogy az ingyenességgel esélyegyenlőséget adtak a diákoknak.

Alapjában 4-5 szakkört tudnak menedzselni, a mostani támogatás azonban lehetőséget ad új foglalkozás-sorozatok indítására. Lesz kreatív szakkör, amely szintén a Howmet által tavaly adományozott lézervágóra épül, emellett indul az informatikai érettségire felkészítő szakkör és MI, azaz mesterséges intelligencia szakkör. Lesz pályaválasztási tanácsadás is, továbbá fordítanak forrást új tanárok szerződtetésére és a pedagógusok képzésére. „Mindig megyünk előre és figyelünk, hiszen a fiatalok pályaválasztását alapjában befolyásolhatja az, hogy az Alba Innovárban milyen élményekre tesznek szert.” – fogalmazott Laufer Tamás.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester fejezte ki köszönetét a Howmet Aerospace Alapítványnak a város közösségének sokrétű támogatásáért. Hozzátette, az Alba Innovár négy évvel ezelőtti létrehozásának egyik fontos célja volt, hogy visszaadják a helyi gazdaság szereplőinek azt a segítséget, amit tőlük kap Fehérvár. A digitalizáció iránti figyelem felkeltésével, a természettudományos tárgyak megszerettetésével a fiatalok műszaki pályára mehetnek, hogy aztán elhelyezkedhessenek a város iparában. „Ebben a körforgásban minden szereplő megtalálja a maga helyét és szerepét.” – mondta az alpolgármester. Hozzátette, a város továbbra is biztosítja az Alba Innovár alapműködését, emellett azonban fontos, hogy a plusz programok, táborok megvalósításához legyenek támogatók.

A támogatást szimbolikusan Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezetője nyújtotta át, mint mondta, ez a harmadik alkalom, hogy a jótékonysági szervezetük segíti az Alba Innovárt. Hozzátette, a XXI. században életünk minden területét áthatja a digitalizáció, legyen szó az adminisztrációról vagy a gyártásról. A Howmet Aerospace Alapítvány globális célja, hogy a gyerekek a digitális készségek birtokában kerüljenek ki az iskolapadból. Az Alba Innováron kívül támogatják a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat is, amely az elmúlt 20 esztendőben évente kapott jelentős segítséget. Az elmúlt két évtizedben alapítványuk és jogelődjei mintegy 2,5 milliárd forintot biztosítottak a városnak.

Forrás: Howmet-Köfém, ÖKK