Smart konferencia

Smart konferencia

Június 9-én online konferenciát tartott a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesület, a digitális fejlesztés és Okos Város megoldások témakörében.

A konferencia megnyitása után, melyet Cser-Palkovics András polgármester, az egyesület elnöke tett meg, négy érdekes előadáson keresztül kaphattak bővebb képet a konferenciát követők a különböző városfejlesztésekről, különösképp a fenntartható közlekedéstől.

Elsőként dr. Urkuti György, Magyarország helsinki nagykövete beszélt a finn városokban alkalmazott innovatív, Okos Város megoldásokról, különös tekintettel a közlekedésben bevezetett újításokról. Ezeket a fejlesztéseket közös együttműködés keretin belül a magyarországi önkormányzatok is átvehetik és alkalmazhatják. Ilyen úttörő megoldás például, a közösségi autómegosztó rendszer, vagy robotparkoló rendszer.

A Digitális Jólét Program szakmai vezetője, dr. Gál András Levente tartotta a második előadást, és tájékoztatást adott a program előrehaladásáról. Tájékoztatójában szót ejtett a program történetéről, infrastruktúrájáról, szervezeteiről, az Okos Város, Okos Falu fejlesztésekről és a DJP képzéseiről. A fejlesztések, képzések mellett fontosnak tartja a program, hogy a képzésein végzettekből egy alumni hálózatot hozzon létre, akikből egy szakértői közösség formálódhat.

A következő előadást Pukler Gábor, a tavaly alakult Jövő Mobilitása Szövetség elnöke tartotta. Előadásának és az általa vezetett szövetségnek fő profilja a környezetbarát közlekedés népszerűsítése, nemcsak az elektromos autók, hanem a közösségi közlekedés témakörén belül is. Dolgoznak többek között a közlekedés fenntarthatóságán és ennek problémáin, az elektromos járművek töltésének átjárhatóságán szolgáltatók között, valamint az elektromos autók kezelésének felvételén a gépjárműoktatásba. A szövetség több évre előre tervez, összhangban a környezetvédelem és a zöld közlekedés egyre növekvő szükségességével.

Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnökének előadása zárta a konferenciát. Előadása az Okos Város témakörét járta körül. Beszélt a székesfehérvári önkormányzat, vállalatok és polgárok szimbiózisáról és az ezen keresztül elérhető hatékony fejlesztésekről. A digitális jövő és az Okos Város beruházásainak elterjedése elsősorban a város lakosságán múlik. Annak érdekében, hogy ezeket az innovációkat az emberek biztosan és előszeretettel használják jött létre az Alba Innovár, amely ezeket a digitális fejlesztéseket segít megismerni és a fiatalok körében népszerűsíteni.

Az előadások széleskörű témákon keresztül járták körbe a digitális fejlesztést és a fenntarthatóságot, de minden előadásban közös volt az a mondanivaló, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen a kommunikáció, a jó gyakorlatok megosztása lokálisan és a témában elöljáró országokkal való szoros együttműködés.