Ötöst kapott Székesfehérvár

Ötöst kapott Székesfehérvár

Az 5G városunkban való megjelenésével újabb pontot pipálhattunk ki azon a hosszú listán, mely az okosváros jellemző tulajdonságait sorolja fel.

Június végén még jövő időben fogalmazva számolhattunk be az 5G Székesfehérvárra érkezéséről, ma már viszont jelen időben kell említenünk: december közepétől belvárosunkban is elérhető ez a szolgáltatás.

Amit nem ismer az ember, amiről nincs elegendő információ a birtokában, attól fél. Biológiailag így vagyunk determinálva, vagyis nem kell meglepődnünk azon, hogy ezzel a technológiával szemben is vannak fenntartásaink, nemcsak helyi vagy, - hogy tágabb körben is vizsgálódjunk -  országos, hanem nemzetközi szinten is napvilágot láttak olyan konspirációs elméletek, miszerint ezek a vezeték nélküli internetet sugárzó tornyok gyengítik az immunrendszert, netovább rákot okozhatnak. Bizonyos mindennek minden áron okot keresők még az olyan világjárványok - mint a koronavírus - hátterében is az ötödik generációs mobilhálózatot látják, mások szerint pedig ez a fejlesztés olyan abszolút emberi jogukban korlátozhatja őket, mint a gondolat szabadsága.

Így, hogy most már minket, fehérváriakat is érint ez a téma, érdemes félretenni a szubjektivitást és egy objektív lencsén keresztül, tudományos szemszögből megvilágítva, új alapokra helyezni ezt a kérdést.

Az 5G ugyan közvetlenül nem fogja jelentősen érinteni az átlagpolgárt, hiszen elődje, a 4G minden igényét kielégíti, közvetetten mégiscsak hatással lesz rá, hiszen a jövőt – ami már valamilyen szinten maga a jelen – jelentő robotika, technológia előfeltételét, alapját képezi. Azzal, hogy az új fejlesztés olyan magasabb frekvenciájú, milliméteres hullámsávokat is használ, amelyeket a hétköznapi alkalmazások nem vesznek igénybe, valamint közbülső, villanyoszlopokra szerelt bázisállomásokat is létrehoz, a torlódások megszűnnek az adott frekvenciasávon. Újdonságnak számít még a MIMO (többszörös bemenet és többszörös kimenet), továbbá a nyalábformáló módszer, melynek lényege, a fókuszáló jeltovábbítás: konkrétan a telefont célozza meg az antenna a sugárzásnál, nem szórja szét az adatot minden irányba. Mivel az 5G hullámciklusokba szervezi az információt, ezért sokkal több adat kódolására alkalmas. A nagyobb letöltési sebesség, alacsonyabb mértékű késleltetés mind az olyan XXI. századi gépeknek, műszaki cikkeknek kedvez, amelyek gyors egymás közötti kommunikációt igényelnek működésükhöz (pl. önvezető autók). A hálózathoz csatlakoztatható eszközök száma is megnövekedett a negyedik generációs vezeték nélküli hálózathoz képest.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem kell aggódni az elektromágneses sugárzás miatt, kb. az egymillió gigahertzes frekvencia fölött működő sugárzás számít ionizálónak. Jelen esetben kilencven gigahertzről beszélünk, bár az tagadhatatlan, hogy ezek a nem ionizáló sugárzások is melegítenek. Ennek egészségügyi szempontból viszont nincs jelentősége.

Mivel tökéletesség nem létezik, így valóban meg kell említenünk egy hátrányt is. Kiváló táptalaj lehet a cégek, vállalatok, szervezetek számára adathalászat, kiberbűnözések szempontjából, a potenciális vásárló/ellenség megkörnyékezése érdekében. Ez azonban nem új keletű, nem az ötödik generációs mobilhálózatra specializálódott probléma, a digitalizáció velejárója a kezdetektől fogva. A megoldás pedig továbbra is a tudatosság.

Ha egyelőre még kicsit szkeptikusak is vagyunk az újdonsággal szemben, egy valami azért biztos: az 5G a technológia, az ipar, azaz Székesfehérvár fejlődéséhez járul hozzá.