„Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban!”

„Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban!”

A város költségvetéséről, az elmaradó bevételekről és az ennek okán megváltozott lehetőségekről ír közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint írja, a város gazdálkodása stabil, és továbbra is folyamatosan tájékoztatást fog adni az aktuális helyzetről.

„Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban!2021-ben is csak ezzel a drasztikusan kevesebb bevételi szinttel számolhatunk! Ennek alapján kell zárnunk az idei évet és reálisan tervezni a jövő évi költségvetést. A járvány kezdete óta egyértelmű, hogy a Covid-19 közvetlen egészségügyi és szociális hatásai mellett annak súlyos gazdasági következményei is mindannyiunk életét elérik, ha máshogy nem, a városunk költségvetési lehetőségeinek jelentős visszaesésén keresztül sajnos mindenképp.

A járvány okozta vissza- illetve kiesés a gazdasági termelésben komoly bevételzuhanást okozott az önkormányzatunknál is. Az október végi adataink alapján Székesfehérváron a helyi iparűzési adóbevétel várhatóan 16-17 milliárd forint körül alakul majd idén a tavalyi 20 milliárd forinthoz képest. Ez 3-4 milliárd forintos visszaesés tehát a tavalyi eredményhez képest, annak ellenére, hogy szerencsére a legnagyobb ipari szereplőink teljesítménye már növekedést mutatott az elmúlt hónapokban. Az egyéb bevételkiesések, mint a normatívák, a gépjárműadó, az idegenforgalmi adó, a parkolás és egyéb tételek, valamint a védekezés költségei és a közösségi közlekedés miatti kiadásnövekedés várhatóan további 1,5-2 milliárd forinttal terhelik meg a város költségvetését.

Köszönhetően a takarékos gazdálkodásnak, a korábban összegyűjtött jelentős költségvetési tartalékoknak, a korábbi állami adósságkonszolidációnak, valamint a gyors tavaszi intézkedéseknek a város gazdálkodása stabil. Amennyiben a jogszabályi keretek, a helyi adózási rendszer a jelenlegi marad, illetve újabb komoly ipari visszaesés a második hullám miatt nem következik be, a 2021-es költségvetést is ezek között a csökkentett keretek között, elsősorban a működőképességre fókuszálva tudjuk majd megalkotni.

Amint további, konkrétabb adatokkal és jövőképpel tudok szolgálni a városunk gazdasági és költségvetési lehetőségeit illetően, ezt a szokott módon meg fogom osztani Önökkel."

dr. Cser-Palkovics András
polgármester"