Árpád-ház program – kormánydöntés a bazilikatörténeti kiállítótérről is

Árpád-ház program – kormánydöntés a bazilikatörténeti kiállítótérről is

Székesfehérvár rendelkezésére áll az a közel 2,2 milliárd forint, amely az Árpád-ház „Az ország bölcsője” című, kiemelt fehérvári alprogram első szakaszának lezárására fordítható.

A kormánydöntésről Vargha Tamás az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője számolt be Facebook oldalán.

Mint írja, így befejeződhetnek az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezési munkálatai az egykori Köztársaság Moziban, és megvalósulhat az Aranybulla-emlékmű és környezete méltó helyreállítása. „Köszönöm Latorcai Csaba államtitkár úrnak a sok segítséget, egyeztetést, melyet kaptam, kapott városunk a döntési folyamat során!" – írta Vargha Tamás.

Székesfehérvár városa még a Szent István Emlékévben, 2013-ban kezdeményezte, hogy méltó módon emlékezzünk meg az Árpád-házi királyainkról, melyet Magyarország Kormánya is támogatott. A volt Köztársaság Mozi épületében méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit. Ugyancsak az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

A döntésnek köszönhetően befejeződhetnek az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezési munkálatai az egykori Köztársaság Moziban, és megvalósulhat az Aranybulla-emlékmű és környezete méltó helyreállítása. A kormányhatározat értelmében a Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezési munkálataihoz 1 milliárd 500 millió 750 ezer forintot, az Aranybulla-emlékmű és környezete méltó helyreállítása pedig 650 millió 325 ezer forintot kapott a város.

Forrás: fehervar.hu, https://www.facebook.com/varghatamasjanos/