A Szabad Színház nyerte a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

A Szabad Színház nyerte a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

A Szabad Színház előadása nyerte el a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját A társulat Mikä Myllyäho és Nagy Judit Pánik című népszínművével mutatkozott be

A darab színészei közül hárman - Balogh Mihály, Kovács Máté és Szabó Miklós Bence - nyerték el megosztva a legjobb színésznek járó elismerést is.

A legjobb rendező Pénzes Csaba lett, aki a lendvai LeSzSz Társulattal Háy János A Herner Ferike faterja című művét állította színpadra. A legjobb szcenikai, világosítói munkáért járó Komoróczky Gábor-díjat szintén ez a produkció érdemelte ki a színpadi tér kialakításáért, a kiemelkedő világításért. A legjobb mellékszereplőnek Tóth Zsoltot választották a komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney komédiájában nyújtott teljesítményéért.

Arany minősítést nyert a fesztiválon a LeSzSz Társulat Háy János A Herner Ferike faterja című előadásért és a székesfehérvári Szabad Színház a Pánik című produkciójért. Ezüst minősítésben részesült a házigazda komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney Egy a ráadás című komédiájáért. Bronz minősítést kapott a körmendi Kastélyszínház Társulat Kakukkfészek előadása.

A koronavírus-járvány miatt az eredeti júniusi időpontról elhalasztott fesztivál produkcióit szakmai zsűri - Pataki András Jászai-díjas rendező, fesztiváligazgató, Németh Ákos drámaíró, valamint Regős János és Lucie Malkova rendező - értékelte. A közleményben kiemelték: az augusztus 20. és 23. között zajló eseményen mintegy száz színjátszó vendégeskedett; a járványhelyzet és a határátlépési szabályozások miatt idén a tervezettnél kevesebb, a házigazdákkal együtt hat csoport előadása szerepelt a versenyprogramban. A baranyai Komló és Pellérd mellett Székesfehérvárról, Körmendről, Kaposvárról, Lendváról érkeztek társulatok.

Pataki András fesztiváligazgató a közlemény szerint a rendezvény záróeseményén hangoztatta: a kultúra diadala az, hogy a nehéz körülmények ellenére megtarthatták a fesztivált és a színházi előadásokat. Kiemelte, hogy a közönség együttműködően, nagyon fegyelmezetten vett részt az eseményeken, így a négy nap alatt összesen mintegy 2500 nézőt fogadtak az egész rendezvényen, ebből a versenyre nevezett darabokat megközelítően ezren látták.

Fotók: Szabad Színház