A komposztáláshoz kapcsolódó programsorozatot indított a Gaja Egyesület

A komposztáláshoz kapcsolódó programsorozatot indított a Gaja Egyesület

A legszebb kertek is a talajon nőnek címmel interaktív foglalkozás-sorozatot indított iskolásoknak a Gaja Környezetvédő Egyesület. A kezdeményezést az Arconic Alapítvány támogatja.

 A Munkácsy Mihály Általános Iskola kisdiákjainak a részvételével kezdődött el A legszebb kertek is a talajon nőnek című program: a Gaja Környezetvédő Egyesület az Arconic Alapítvány segítségével szervez foglalkozásokat. Az interaktív meseelőadás előtt Csorba Mónika menedzser asszisztens adta át jelképesen a 25 ezer dollár értékű támogatást Varga Gábornak, az egyesület elnökének.

Gerzson, a ganajtúró bogár házasodik: a gyerekek a Bogárháton program előadásában ismerkedhettek meg több különböző bogárfajjal. A történet a 2020-as év rovarához, a tavaszi álganéjtúróhoz kapcsolódott, Bogaras bácsi (Sasvári Zoltán) és Katicabogár (Sasváriné dr. Borbíró Katalin) az egész földet körbejárva-fölfedezve mutatták meg az iskolásoknak, milyen fontos munkát végeznek ezek a kis állatok, minden földrészen. 

Délután az iskola komposztálója melletti zöld területen Varga Gábor mutatta be a zöldhulladék otthoni hasznosításának egyszerű módját: „Nagy problémát jelent az évről évre fölhalmozódó zöldhulladék. Hulladéknak hívják a lombot és a kertből összeszedett fűnyesedéket, aminek valójában nem a hulladéklerakóban, hanem a talajban van a helye.”

A Gaja Egyesület elnöke a humusznak a klímaváltozással járó csökkenésére hívta föl a figyelmet, és a talajápolás elsőrendű fontosságára a fenntarthatóság céljából. Székesfehérváron a 14 ezer családi házból évente 12 ezer köbméter zöldhulladék kerül a Depóniához szemétként – ennek a kertekben történő felhasználásával nem szakadna meg a biológiai körforgás, és pótolhatnák a humuszt a talajban, fogalmazott Varga Gábor. 

Az egyesület 10-15 foglalkozásból álló sorozatot tervez megvalósítani a támogatás segítségével.